دریافت نوبت 021-55325809 طراحی و توسعه وبسایت توسط آژانس دیجیتال مارکتینگ رستار
موضوع مورد نظر خود را در کادر زیر وارد کنید

لیزر پرتوان در فیزیوتراپی

تیم تحریریه کلینیک سنایی
31 فروردین 1401
لیزر پرتوان در فیزیوتراپی

لیزر پرتوان در فیزیوتراپی

لیزر پرتوان در فیزیوتراپی – لیزر به معنای تقویت نور توسط انتشار تحریک شده تشعشع است. لیزر توسط فرآیند خاصی در دستگاه لیزر ایجاد می شود تا باعث انتشار کنترل شده تابش به شکل نور شود. لیزرها برای اولین بار توسط گوردون گولد فیزیکدان در سال 1958 اختراع شدند و اولین مدل کاربردی در سال 1960 ساخته شد.

در اروپا و آمریکا برای بیش از چهل سال است که از لیزر  در زمینه های طب پوست، جراحی، چشم پزشکی و طب فیزیکی و توانبخشی استفاده میشود . فیزیوتراپیست ها از لیزر برای تسکین درد، تسریع بهبود آسیب و کاهش التهاب استفاده می کنند.

تفاوت بین لیزر درمانی کم توان و پرتوان

توان خروجی کمتر از 0.5 وات به عنوان لیزر درمانی کم توان LLLT (کلاس 3 در ایالات متحده آمریکا) طبقه بندی می شود در حالی که لیزرهایی با توان خروجی بیشتر از 500 میلی وات یا ( 0.5 وات)، به عنوان لیزر درمانی با توان بالا HPLT (لیزرهای کلاس 4 در ایالات متحده آمریکا) نامیده می شود. HPLT به دلیل قدرت بالاتری که دارد روی سطح پوست گرما ایجاد می کند.

چگالی (تابش). LLLT اغلب به عنوان “لیزرهای سرد” شناخته می شود زیرا این نوع لیزرها در طول درمان احساس گرما ایجاد نمی کنند.

تولید اشعه لیزر

دستگاه لیزر از یک حفره یا محفظه نوری تشکیل شده است که حاوی واسطه فعالی است که لیزر نامگذاری شده است. این محفظه دارای آینه هایی در دو طرف خود است که در یک طول موج مشخص نور، کاملاً موازی با یکدیگر هستند. یکی از آینه ها تا حدی باز است. هنگامی که الکتریسیته یا انرژی به واسطه اضافه می‌شود تقویت میشود. اتم‌های محیط فعال در سراسر آینه‌های داخل اتاقک به جلو و عقب منعکس می‌شوند. این باعث تحریک بیشتر اتم‌ها در محیط می‌شود. سپس نور لیزر از طریق انتهای نیمه بازتابنده آینه ساطع می شود.

تولید نور در مراحل زیر انجام می شود:

1.الکترون به سطح انرژی بالاتر پمپ می شود.

  1. سطح پمپاژ ناپایدار است بنابراین الکترون به سرعت به سطح انرژی کمی پایین تر می پرد.
  2. الکترون به سطح انرژی پایین تر میرسد و فوتون آزاد می کند.
  3. نور و یک الکترون در سطح انرژی برانگیخته دو فوتون با طول موج و فاز یکسان تولید می کنند.
  4. آینه فوتون ها را منعکس می کند یا به عبارتی نور لیزر ساطع می شود.

خواص لیزر

لیزر  به دلیل ماهیت خاص و نحوه تولید آن ، دارای خواص ویژه‌ای نیز می باشد.

  1. تک رنگ بودن. تک رنگ بودن به حاکی از رنگ یا طول موج نور خاص نور ساطع شده است. از آنجایی که لیزر از یک نور لیزر متوسط ​​فعال تولید می شود، تک رنگ و حاوی یک طول موج است.
  2. منسجم و موازی بودن. به دلیل طول موج مشترک نور لیزر، فاز هر موج نیز مشترک است. نور در امواج سینوسی در رابطه فاز با یکدیگر حرکت می کند و قله ها و دره ها دقیقاً بر هم منطبق هستند و یکدیگر را تقویت می کنند بنابراین نور لیزر به صورت پرتوی موازی حرکت می کند که بسیار کم پخش می شود.

لیزر چگونه کار می کند

هنگامی که منبع نور در برابر پوست قرار می گیرد، فوتون ها چندین سانتی متر به درون پوست نفوذ می کنند و توسط میتوکندری جذب می شوند. انرژی، پاسخ‌های فیزیولوژیکی مثبت بسیاری را تحریک می‌کند که به صورت تسریع شده منجر به بازیابی ساختار و عملکرد سلولی طبیعی می‌شود. لیزر دیود پرقدرت با هدف هموگلوبین و سیتوکروم اکسیداز، می‌تواند به تنفس کمک کند و در نتیجه عملکرد درمانی خوبی داشته باشد.

فیزیوتراپی

فیزیوتراپیست ها اساساً از HPLT با این فرض استفاده می کنند که سلول های پرانرژی لیزر باعث افزایش سرعت بهبودی می شوند.

برای آشنایی با بهترین کلینیک فیزیوتراپی می توانید روی کلمه لینک شده کلیک کنید.

لیزر درمانی داغ کلاس 4 (لیزر درمانی پرتوان) می تواند در درمان اختلالات مختلفی به کار گرفته شود. مانند:

  • آرتروز زانو، لگن و مچ پا
  • روماتیسم مفصلی
  • سندرم های گیرافتادگی شانه
  • بورسیت لگن یا شانه
  • دژنراسیون دیسک کمر
  • فتق دیسک
  • سیاتیک
  • تاندونیت
  • آرنج تنیس بازان
  • التهاب کف پا

شواهد و مدارک

نتایج مطالعه‌ای در سال 2018 با عنوان “اثربخشی لیزر درمانی پر توان در درمان اختلالات اسکلتی عضلانی. مرور سیستماتیک و متاآنالیز کارآزمایی‌های تصادفی‌سازی شده کنترل‌شده” به این نتیجه رسید که درمان HILT برای کمردرد و گردن درد، به طور قابل توجهی نمرات درد و ناتوانی را در مقایسه با گروه کنترل کاهش داد.  همچنین نتیجه‌گیری شد که مطالعات مقایسه‌ای بیشتری شامل جامعه آماری بزرگتر با پیگیری طولانی مدت برای ارزیابی بیشتر هریک از کاربردهای لیزر، به تفکیک ناحیه درمان مورد نیاز است.

یک مطاله دیگر در سال 2017 با عنوان “گزینه های درمانی موثر برای درد اسکلتی عضلانی در مراقبت های اولیه، مروری سیستماتیک بر شواهد فعلی” به این نتیجه رسید که شواهد در مورد اثربخشی لیزر درمانی برای درد شانه یا گردن درد حاد یا مزمن قطعی نیست. در مورد درد زانو، لیزردرمانی کم توان ممکن است مزایای بیشتری در قیاس با ورزش و یا درمان جراحی داشته باشد.
منبع مقاله

 

 

 

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۲ رای

One thought on “لیزر پرتوان در فیزیوتراپی

  1. خانم دکتر خیلی دکتر بااخلاق و حاذقی هستند.
    مادر من زانوشون رو عمل کردند، دکترشون از عملکرد فیزیوتراپ (ندا بیات) بسیار راضی بودند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *